GeldLifestyle

Hoeveel kost het als je de verwarming één graad hoger zet?

Kosten verwarming een graad hoger

We leven in tijden waarin energiekosten de pan uit rijzen, en het warm houden van je huis is geen goedkope aangelegenheid meer. De keuze tussen een warme trui of de thermostaat omhoog zetten kan grote gevolgen hebben voor je portemonnee. Volgens adviesorganisatie Milieu Centraal kun je flink besparen door je thermostaat wat lager in te stellen, zonder in te leveren op comfort. In deze blog vertellen we je graag hoeveel het kost als jij je verwarming één graad hoger zet. Lees snel meer!

Waarom je beter een warme trui aantrekt

Veel mensen stellen hun thermostaat in op zo’n 21 graden, een temperatuur die aangenaam aanvoelt. Maar wist je dat je door deze met slechts één graad te verlagen, jaarlijks tussen de 50 en 100 euro kunt besparen? Dat betekent dat als je van 21 naar 19 graden gaat, je zomaar tot 150 euro per jaar minder kwijt bent aan stookkosten. Bovendien maak je hiermee niet alleen je portemonnee blij, maar ook het milieu.

Milieu Centraal adviseert standaard een binnentemperatuur van 19 graden. Dit is volgens hen comfortabel genoeg, zelfs tijdens de koudere maanden. En mocht het fris aanvoelen? Trek een extra trui aan of pak een warme deken.

Kleine aanpassingen, grote impact

Het zijn vaak de kleine dingen die een groot verschil maken. Zorg ervoor dat ramen en deuren goed gesloten zijn en voorkom onnodig warmteverlies, zoals tocht via de brievenbus of kieren. Zelfs een simpel tochtstrip kan helpen om je energierekening te verlagen.

Daarnaast kun je extra besparen door je woning te verduurzamen. Denk aan goede isolatie of het installeren van een slimme thermostaat, die voorkomt dat je onnodig veel verwarmt wanneer je niet thuis bent.

Overweeg om over te stappen naar een voordelige energieleverancier

Een andere manier om je energiekosten te drukken is door kritisch te kijken naar je energiecontract. Hoewel alle energieleveranciers tegenwoordig groene stroom aanbieden, verschillen de prijzen per aanbieder. Door over te stappen naar een voordelig energiecontract kun je flink besparen, zonder dat je in de kou hoeft te zitten. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van een energievergelijker.

Andere bespaartips om je energiekosten te kunnen verlagen

  1. Gebruik een slimme thermostaat
    Met een slimme thermostaat kun je eenvoudig instellen wanneer je verwarming moet aanslaan. Hierdoor verwarm je alleen wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld als je thuis bent.
  2. Isoleer je woning goed
    Goede isolatie voorkomt warmteverlies via muren, ramen en deuren. Denk aan dubbel glas, tochtstrips en isolatiemateriaal voor je vloer of dak.
  3. Sluit deuren in huis
    Houd deuren gesloten in ruimtes die je niet gebruikt. Dit voorkomt dat warmte onnodig naar kamers stroomt waar niemand is.
  4. Zet de thermostaat ’s nachts lager
    Door de temperatuur ’s nachts op 15 graden te zetten, bespaar je flink. Dit geldt ook wanneer je overdag langere tijd van huis bent.
  5. Zorg voor vrijstaande radiatoren
    Plaats geen meubels of gordijnen voor de radiatoren. Zo kan de warmte zich beter verspreiden en hoef je minder te stoken.
  6. Ontlucht je radiatoren
    Radiatoren met luchtbellen werken minder efficiënt. Ontlucht ze regelmatig om ervoor te zorgen dat ze optimaal warmte afgeven.
  7. Kook en bak slim
    Gebruik de warmte van je oven na het koken om de keuken op te warmen. Dit lijkt misschien klein, maar elk beetje helpt.
  8. Maak gebruik van zonnewarmte
    Laat overdag de zon naar binnen schijnen door je gordijnen open te houden. Dit verwarmt je huis natuurlijk en kost niets.
  9. Gebruik een radiatorventilator
    Een radiatorventilator helpt de warmte sneller en efficiënter door de ruimte te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken, omdat de warmte beter wordt verdeeld. Het is een goedkope en eenvoudige oplossing om je verwarming te optimaliseren.

Kies voor de juiste energieleverancier

Naast het besparen op je stookgedrag, kun je flink besparen door een voordelige energieleverancier te kiezen. Vergelijk aanbieders en stap over naar een goedkopere optie als dat mogelijk is. Zo druk je je energiekosten nog verder.

Conclusie

Door bewust om te gaan met je verwarmingsgedrag kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamer gebruik van energie. Kleine aanpassingen, zoals het verlagen van je thermostaat met één graad, het gebruik van een slimme thermostaat en het toepassen van isolatietips, kunnen al snel een verschil maken op je energierekening. Vergeet ook niet de voordelen van het kiezen voor een voordelige energieleverancier en het gebruik van slimme hulpmiddelen zoals radiatorventilatoren om de warmte efficiënter te verspreiden. Met deze eenvoudige, maar effectieve tips ben je goed op weg om de winter comfortabel én betaalbaar door te komen.

 

Tags: Besparen, Wonen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan