In de huidige krappe arbeidsmarkt staan veel vacatures open en er is meer vraag dan aanbod. Met name in de IT, techniek, zorg en onderwijs is er een groot tekort aan medewerkers. En dat heeft zo zijn voordelen. Werkgevers willen graag nieuw personeel verwelkomen. Zo kun jij eenvoudig een switch in carrière overwegen of overstappen van werkgever om zo meer salaris te gaan verdienen. Ook bieden werkgevers aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden aan om nieuw personeel te kunnen aannemen. Dit betekent dat er diverse mogelijkheden zijn en kun je op zoek gaan naar een baan die écht bij je past. In deze blog vertellen je waarom dit zo belangrijk is en welke leuke beroepen voor mannen populair zijn!

Waarom moet je op zoek gaan naar een leuke baan?

Voordat we verder gaan op de leukste beroepen voor mannen, is het belangrijk om stil te staan waarom je een leuke baan moet hebben. We brengen doorgaans meer tijd door op werk dan thuis. Wanneer jij je werk leuk vindt, zul je ook merken dat je makkelijker je bed uitkomt en dat dit ook veel positieve invloed heeft op je leven. Daarnaast zijn er nog een aantal andere beweegredenen die ervoor zorgen dat jij je baan leuk vindt. Let op: deze kunnen per persoon verschillen. 

Salaris

Eén van de belangrijke redenen waarom wij naar ons werk gaan is, omdat we hiervoor betaald krijgen. We hebben allemaal rekeningen die we moeten betalen en leuke dingen doen kost nou eenmaal geld.

Financiële zekerheid

Naast salaris speelt financiële zekerheid een belangrijke rol. Als je een contract hebt voor een bepaalde tijd heb je tijdens deze periode recht op jouw salaris. Beschik je over een vast contract? Dan biedt dit de bank financiële zekerheid wanneer je een huis wilt kopen. 

Afhankelijk van je secundaire arbeidsvoorwaarden kun je soms nog extra zekerheid verwachten. Sommige werkgevers bieden bijvoorbeeld een vergoeding aan voor je sportschoolabonnement of zorgverzekering. 

Voldoening

Als jij trots bent op je werk dan kan dit bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit levert je voldoening op, waardoor je meer werkgeluk ervaart. En als je gelukkig op je werk bent, zul je merken dat je beter presteert!

Sociaal netwerk opbouwen

Wanneer je in teamverband werkt, zul je veel met je collega’s moeten communiceren. Hierdoor zul je in verloop van tijd een band met je collega’s opbouwen. En dat is ook vrij logisch. Je besteedt immers veel tijd samen op je werk. Hierdoor ontstaan er vaak nieuwe vriendschappen of zelfs relaties. 

Identiteit

Je werk bepaalt vaak hoe jij je voelt en wie je bent. Zonder dat je erbij stilstaat, stel jij je vaak voor aan de hand van je baan. Zo vertellen mensen vaak eerst over hun baan voordat ze meer over zichzelf als persoon vertellen. Een beroep wordt namelijk vaak geassocieerd met status. Mensen die lang hebben gestudeerd of echt waardevol werk doen, zijn vaak trots op hun werk en/of bereikte doelen. En dit zullen zij graag delen met andere mensen. Je werk bepaalt dus vaak ook je identiteit. En veel gesprekken met familieleden of vrienden zullen ongetwijfeld over je werk gaan.

Hoe vind je een beroep die bij je past?

Nu je weet hoe belangrijk een leuke baan is, geven we je een aantal aanknooppunten hoe jij je droombaan kunt vinden. Hierbij is het goed om te inventariseren waar je nou echt op zoek naar bent. Je kunt je voorstellen dat een doorgewinterde specialist andere behoeften heeft dan een starter, die onlangs zijn studie heeft afgerond. Hieronder geven we een aantal tips met het vinden van een beroep die echt bij je past.

Stel een lijst op met al je wensen en behoeften

Om op zoek te gaan naar je droombaan, is het belangrijk om goed voor ogen te hebben wat je precies zoekt in je nieuwe baan. In welke branche wil je werken? Wil je bijvoorbeeld in een startup of een multinational werken? Of vind je thuiswerken en flexibele werktijden heel belangrijk? Maak een lijst met wensen en behoeften en bedenk ook even of deze realistisch zijn. Zo is een baan als vakkenvuller met een leaseauto niet realistisch. 

Klaar? Maak nu een lijst met zaken waar je niet blij van wordt.

Doe onderzoek naar diverse beroepen

Nu je een lijst hebt gemaakt met de dingen die wel en niet leuk vindt, zul je moeten onderzoeken welke beroepen goed bij je passen. Dit kun je doen door te kijken naar je sterke punten, interesses, persoonlijkheid en karaktereigenschappen. Wanneer je introvert bent, zul je een baan in de sales of horecamanager minder snel leuk vinden. Je kunt dan liever kijken naar een baan als ontwikkelaar of accountant. Kijk in ieder geval naar banen waar je veel zelfstandig kunt werken en over een eigen werkplek beschikt. Lees je goed in over deze beroepen. Vind je deze stap nog steeds lastig? Dan kun je gebruik maken van beroepskeuzetesten. Deze test geeft inzicht in je kwaliteiten, interesses en eigenschappen. Hierdoor zul je een beter beeld krijgen welke beroep bij je past.

Zet je netwerk in

Nu je weet welke mannen beroepen je leuk vindt, kun jij je netwerk inzetten. Wellicht ken je iemand die je beroep uitvoert en kun je eventuele vragen aan hem of haar stellen. Heb je geen vragen? Dan kun jij je netwerk inzetten om vacatures te vinden. Vraag je vrienden, familie of oude collega’s of ze bedrijven kennen die vacatures hebben openstaan.

Maak gebruik van job boards

Geen vacatures binnen je netwerk gevonden? Niet getreurd! Je kunt namelijk gebruik maken van job boards, ofwel vacaturebanken. Op diverse websites, zoals Indeed & Nationale Vacaturebank, worden duizenden vacatures geplaatst. Deze websites zijn ook nog eens heel gebruiksvriendelijk. Doordat je in het begin al je wensen en behoeften in kaart hebt gebracht, kun je vacatures gaan filteren aan de hand van deze behoeften. Maak een selectie van deze vacatures en solliciteren maar!

Maak je cv en sollicitatiebrief persoonlijk

Zorg ervoor dat je je cv en sollicitatiebrief aanpast op de vacature waarin je geïnteresseerd bent en geef vooral aan waarom jij de beste kandidaat bent. 

Bereid je sollicitatiegesprekken voor

Zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet over het bedrijf en je gesprekspartner. Je zult veel vragen moeten verwachten over je kennis en ervaring en waarom je bepaalde keuzes tijdens je carrière hebt gemaakt. Tip: stel zelf ook vragen om te laten zien dat jij interesse in het bedrijf hebt. 

Probeer diverse functies

Tijdens je zoektocht is het belangrijk om flexibel te zijn. Wees bereid om verschillende functies te proberen, want alleen zo kom je erachter of iets écht bij je past. 

Wat zijn leuke beroepen voor mannen?

Het is lastig om te bepalen wat leuke beroepen zijn voor mannen, omdat dit sterk afhankelijk is van je persoonlijke interesses, vaardigheden en persoonlijkheid. Dit zijn volgens All About Guys de top-10 leukste beroepen voor mannen.

Benieuwd wat de best betaalde startersbanen zijn? Dat lees je hier!

10. Sportcoach

Mannen die van sport houden, kunnen ervoor kiezen om hun passie te combineren met een carrière als sportcoach. Dit kan variëren van het coachen van een amateurteam tot het trainen van professionele atleten. 

9. Brandweerman

Brandweerman zijn is een uitdagend en adrenaline-verhogend beroep, dat mannen vaak aanspreekt. Het vereist fysieke fitheid, moed en snel denkvermogen. Bovendien help je mensen en dieren in nood, wat voor veel voldoening zorgt.

8. Chef-kok

Mannen die gepassioneerd zijn over koken en creatief zijn in de keuken, kunnen een succesvolle carrière hebben als chef-kok. Dit kan variëren van het runnen van een eigen restaurant tot het werken in de keuken van een prestigieus hotel.

7. Softwareontwikkelaar

Als je geïnteresseerd bent in technologie en computers, dan kan een carrière als softwareontwikkelaar een goede keuze zijn. Dit is een snelgroeiende industrie en er is veel vraag naar getalenteerde softwareontwikkelaars. Dit biedt veel perspectief en baanzekerheid. Bovendien zijn er tientallen specialisaties waar jij je in kunt specialiseren. Hierbij kun je denken aan een python ontwikkelaar of frontend developer. Als ontwikkelaar heb je dus ontzettend veel mogelijkheden. 

6. Fotograaf

Mannen die graag achter de lens staan en creatieve beelden willen vastleggen, kunnen overwegen om fotograaf te worden. Dit kan variëren van het fotograferen van evenementen tot het werken als professionele fotograaf voor een bedrijf.

5. Arts of chirurg

Als je een passie hebt voor gezondheidszorg en medische kennis, dan kan een carrière als arts of chirurg een goede keuze zijn. Dit kan variëren van het werken in een ziekenhuis tot het runnen van een eigen praktijk. Een baan als arts of chirurg levert veel voldoening en een uitstekend salaris op.

4. Piloot

Als je een passie hebt voor vliegen en reizen, dan kan een carrière als piloot een goede keuze zijn. Als piloot reis je over de hele wereld en heb je een uniek perspectief op de wereld. Ook zul je profiteren van een mooi salaris met goede arbeidsvoorwaarden. 

3. Accountant

Een baan als accountant is ontzettend gevarieerd. Je krijgt inzicht in het financiële reilen en zeilen van verschillende bedrijven. Daarnaast kan het uitdagend zijn om complexe financiële vraagstukken op te lossen en hierbij samen te werken met collega’s en klanten. Tot slot biedt een baan als accountant veel carrièremogelijkheden en een stabiel inkomen.

2. Architect

Als je een passie hebt voor ontwerpen en beschikt over een flinke dosis creativiteit dan is een beroep als architect wellicht geen slecht idee. Je zult je bezighouden met het ontwerpen van  gebouwen en ruimtes. Dit levert je niet alleen een goed salaris op: het werk is ook ontzettend uitdagend. 

1. Bartender

Een baan als bartender is leuk vanwege de sociale interactie die je met klanten en collega’s zult hebben. Ook heb je de mogelijkheid om creatief te zijn bij het maken van cocktails en drankjes. 

Conclusie

Door de krappe arbeidsmarkt is er een overvloed aan vacatures. Hierdoor kun je makkelijker op zoek gaan naar een baan die bij je past. Werkgeluk is ontzettend belangrijk als we kijken hoeveel tijd we op werk besteden. Het vinden van een baan die bij je past, kan veel tijd in beslag nemen. Wees geduldig en geef niet op als het even tegenzit. 

Reacties