2020 is voor veel mensen in verschillende optieken een slecht/apart jaar geworden, voornamelijk dankzij de corona crisis. Gelukkig is dit niet het geval op het gebied van muziek, en dan voornamelijk in de rap categorie! Dit jaar zijn er namelijk enorm veel rap albums uitgekomen. Zoveel, dat het soms even lastig kan zijn om bij te houden wie nou precies wat heeft uitgebracht. Dit maakt het ook moeilijk om te bepalen wat nou het beste rap album is van 2020. Wij hebben het toch geprobeerd in deze blog! Wij gaan hier onze top 5 rap albums van 2020 bespreken. Onze lijst met top 5 rap albums van 2020 is samengesteld op basis van een aantal zaken. Denk hierbij aan reviews van critici, streams, potentiële grammy nominated rap albums en debuut week cijfers. Uiteraard zit er ook een vleugje persoonlijke voorkeur in deze lijst! Het is dus geen enkel probleem als jij na het lezen van deze blog denkt dat er een ander album hier tussen moest staan. Hebben we je interesse al te pakken? Lees dan snel verder om achter onze top 5 beste rap albums van 2020 te komen! Uiteraard kun je deze blog ook prima gebruiken als je toe bent aan nieuwe muziek. Veel plezier met het lezen van deze blog!

Lil Baby – My Turn ⭐⭐⭐⭐☆

Lil Baby wordt door veel mensen gezien als één van de beste nieuwe rappers van de afgelopen paar jaar. Na zijn hit ‘Yes Indeed’ met Drake, is alles eigenlijk alleen maar beter geworden voor Lil Baby. Hij brengt namelijk hit na hit uit: of het nou zijn eigen nummer is, of als feature. My Turn is momenteel zelfs het album met het meeste units sold: 2.100.000. Hiermee komt het album zelfs boven die van The Weeknd en Taylor Swift uit! Qua cijfers doet My Turn het dus uitzonderlijk goed. Het album is zeer leuk om naar te luisteren, en de flow van Lil Baby blijft prettig om te horen. Grootste hits van het album zijn: Emotionally Scarred, Woah en The Bigger Picture. Het album heeft ook meerdere features van grote artiesten, zoals Future, Lil Wayne en Young Thug. Al is Lil Baby uiteraard op het niveau gekomen dat hij het niet hoeft te hebben van features van andere artiesten.

The Bigger Picture werd vooral bekend om de krachtige boodschap: gerechtigheid voor alle mensen die slachtoffer zijn geworden van systematisch racisme in Amerika. Het liedje werd dan ook volop gedraaid tijdens de Black Lives Matter protesten. Jammer genoeg heeft Lil Baby recentelijk gezegd dat hij voortaan geen politieke onderwerpen meer zal behandelen in zijn liedjes. Jammer, aangezien het een uitstekende manier is om een boodschap over te brengen aan miljoenen mensen over de hele wereld. Tot slot geven wij het album 4 van de 5 sterren!

Pop Smoke – Shoot For The Stars, Aim For The Moon ⭐⭐⭐⭐⭐

2020 had het jaar van Pop Smoke, echte naam Bashar Barakah Jackson, moeten worden. Helaas liep dit compleet anders. Op 19 februari van dit jaar werd Pop Smoke tijdens een vermoedelijke home-invasion doodgeschoten. Dit was 12 dagen nadat zijn tweede mixtape, Meet The Woo 2, was uitgekomen. Wat verder erg triest is, is dat Pop Smoke maar 20 jaar is geworden. Hij was ook nog maar iets langer dan een jaartje actief als rapper.

Hoeveel potentie hij had, en dat hij een echte superster zou worden, blijkt maar weer eens uit zijn debuut album: Shoot For The Stars, Aim For The Moon. Dit album maakt volgens veel mensen aanspraak op album van het jaar, en wij staan hier met volle overtuiging achter. Het album debuteerde op plek 1 van de Billboards Charts, met maar liefst 251.000 units. Dit maakt het ook meteen één van de best verkochte (rap) albums van het jaar. Hiermee werd ook gelijk geschiedenis geschreven: Pop Smoke is de eerste hip-hop artiest ooit die met zijn debuut album posthumous op nummer 1 van de Billboard Album 200 terechtkwam.

Verder is het album door critici goed ontvangen. Zo wordt geschreven dat het album met aandacht en zorg is gemaakt. Dit is vooral te danken aan 50 Cent, aangezien hij ervoor heeft gezorgd dat het album tot stand is gekomen. Steven Victor, eigenaar van het label waar Pop Smoke was getekend, wilde namelijk na zijn dood niet verder werken aan het album. 50 Cent had hem echter overtuigd om het wel te doen, aangezien hij wilde dat de fans van Pop naar zijn nieuwe werk konden gaan luisteren. 50 Cent werd ook executive-producer van het album, dus hij speelde een zeer belangrijke rol in het proces van dit album. Wat erg mooi is, omdat hij één van de grootste inspiraties was van Pop Smoke.

SFTSAFTM laat de kwaliteiten, en ook diversiteit, van Pop Smoke zien. Zoals we gewend zijn komt de rauwe drill stijl terug, maar we leren ook een nieuwe kant van de rapper kennen: op het album laat hij namelijk zien dat hij behoorlijk goed kon zingen. Veel mensen waren van mening dat de liedjes van Pop allemaal op elkaar leken. Shoot For The Stars, Aim For The Moon, bewijst dat Pop Smoke tot veel meer in staat was dan alleen maar drill nummers maken. Op het album kom je diverse R&B songs tegen, waardoor je als luisteraar kunt genieten van rustige nummers als What You Know Bout Love, Enjoy Yourself en Something Special. 

Het album heeft meerdere hits opgeleverd, zoals For The Night, Mood Swings en The Woo. Soms is het lastig (vooral vanwege zijn zware en unieke stem) om te beseffen dat Pop Smoke maar 20 jaar jong was en dat hij net was begonnen met zijn carrière. Hoewel zijn carrière erg kort was, heeft hij een enorme impact gehad. Niet alleen op de drill scene in New York, maar ook de rap game in het algemeen. Pop Smoke heeft er namelijk voor gezorgd dat de UK drill scene in Brooklyn terechtkwam, en sindsdien is het de hele wereld overgegaan. Hoe groot hij had kunnen worden, zullen we helaas nooit weten. Shoot For The Stars, Aim For The Moon is echter bewijs dat Pop Smoke een echte superster zou gaan worden (wat hij voor ons al is). Dit album ontvangt van ons de volledige 5 sterren. RIP Pop Smoke, the king of New York!

Savage Mode II | All About Guys

21 Savage & Metro Boomin – Savage Mode II ⭐⭐⭐⭐⭐

21 Savage & Metro Boomin zijn een super duo, en dat bewijzen ze maar weer eens met dit album. Savage Mode II is het vervolg van Savage Mode. Een beter vervolg van het eerste album kon je haast niet wensen! Het is namelijk een uitstekend album, vooral omdat het (bijna) perfect in elkaar zit: van cover tot aan de voice over, het album is een volmaakt geheel. De voice over is namelijk uitgevoerd door de iconische acteur Morgan Freeman. Dit moet eigenlijk al genoeg zeggen over hoe goed het album is! Het album begint met ‘Intro’, waarop Morgan Freeman het album introduceert. Als dit geen klassieker gaat worden, dan weten wij het ook niet meer! Over de cover waren veel gemengde reacties, maar het geeft wel een old school vibe en steekt erg uit ten opzichte van andere album covers. Wij vinden de cover in ieder geval erg tof, jij ook?

Ook dit album bevat uiteraard een aantal hits. Wij vinden Runnin, Mr Right Now (met Drake) en Many Men, de beste nummers van dit album. Als je ziet dat Metro Boomin verantwoordelijk is voor het produceren van de beats van een volledig album, dan weet je al dat het op het gebied van productie je weinig te klagen hebt. Uiteraard is dit ook het geval op dit album, want de beats zijn weer eens geweldig. Al met al 5 van de 5 sterren voor dit album, vooral het een compleet geheel is. Wat ons betreft behoort Savage Mode II, samen met met Shoot For The Stars, Aim For The Moon, tot de grootste kanshebbers op titel van rap album van het jaar.

NAV | All About Guys

NAV – Good Intentions ⭐⭐⭐⭐☆

Hoewel niet iedereen hem kent, is NAV een hele toffe artiest. Hij is sinds 2017 gesigned bij XO, het label van The Weeknd. NAV wordt door veel mensen onderschat en soms zelfs belachelijk gemaakt. Erg zonde, want NAV is een getalenteerde artiest! Niet alleen kan hij rappen, maar hij kan ook nog eens goed beats produceren. Veel mensen weten dit niet, maar hij was de co-producer van de bekende diss track van Drake richting Meek Mill, ‘Back to Back’. Sinds dat moment is NAV zich niet alleen meer gaan focussen op het produceren van beats, maar is hij ook actief geworden als rapper. Inmiddels heeft hij al meerdere albums uitgebracht tijdens zijn carrière: NAV, Perfect Timing, Bad Habits en dit jaar dus ook Good Intentions.

NAV heeft meerdere sterren voor Good Intentions weten te strikken, waaronder Pop Smoke, Travis Scott, Young Thug en Future. Vooral Turks is een echte hit geworden, met momenteel meer dan 135 miljoen streams op Spotify. Verder behoren Good Intentions, Run It Up en Recap tot de beste nummers van het album. Hoewel Good Intentions een prima album is, is het helaas niet zo goed als Perfect Timing. Het laatstgenoemde album is volledig geproduceerd door Metro Boomin, dus qua productie valt er zeker niks te klagen. Wij geven Good Intentions alsnog 4 van de 5 sterren, en is dus zeker weten het luisteren waard!

Gunna – WUNNA ⭐⭐⭐☆☆

Nog een Atlanta artiest op deze lijst! Ditmaal is het Gunna. Samen met 21 Savage en Lil Baby, is hij de derde Atlanta artiest van deze lijst. Gunna heeft samen met Lil Baby veel successen beleefd met het album ‘Drip Harder’. Hierbij is het echter niet gebleven, want Gunna heeft sindsdien twee andere albums uitgebracht: Drip or Drown 2 en WUNNA. Bovendien is Gunna op enorm veel liedjes van andere artiesten te vinden, dus het is haast niet voor te stellen dat je nog nooit een liedje van hem hebt gehoord! Met geweldige beats, snelle flows en chille vibes is WUNNA een leuk album om naar te luisteren. Vooral Dollaz On My Head, Top Floor en Nasty Girl steken, wat ons betreft, boven de rest van de nummers van het album uit. 

Het album had echter, in ons optiek, veel meer potentie. De beats zijn namelijk allemaal fantastisch, en ook qua features is er niet veel te klagen: onder andere Travis Scott, Roddy Rich en Lil Uzi Vert zijn op het album te horen. Helaas weten de lyrics van Gunna het hoge tempo niet helemaal bij te benen. Al met al is het uiteraard nog steeds een prima album, en geven wij het 3 van de 5 sterren.

Andere top rap albums van 2020

Leuk feitje! Alle bovenstaande albums zijn namelijk nummer 1 geweest op de Billboard 200 Chart. Verder willen wij nog vermelden dat het zeer lastig was om deze lijst met de top 5 rap albums van 2020 samen te stellen, aangezien er nog veel andere albums hier net zo goed hadden kunnen staan. Hierbij kun je onder andere denken aan Dark Lane Demo Tapas (Drake), Eternal Atake (Lil Uzi Vert), Music to Be Murdered By (Eminem), Funeral (Lil Wayne) en King’s Disease (Nas).

Ben jij van mening dat er een ander album tussen dit lijstje had moeten staan? Laat het dan even weten in de comments!

One Comment

Reacties