We hebben allemaal het vreselijke nieuws van de moord op George Floyd meegekregen. Op 25 mei 2020 werd George Floyd door de politie opgepakt op ‘verdenking van betalen met een vervalst biljet’. Bij zijn arrestatie legde een witte politieman meer dan acht minuten zijn knie op de nek van George. Dit leidde er uiteindelijk toe dat George op tragische wijze kwam te overlijden.

De moord is op camera vastgelegd en in het filmpje hoor je George meerdere malen zeggen ‘I can’t breathe’ (ik kan niet ademhalen). Het is een van de vele tragische gebeurtenissen in Amerika waarbij onschuldige, zwarte mannen te maken krijgen met politiegeweld en racisme. De moord op George heeft enorm veel teweeggebracht. Sinds de moord wordt er elke dag in steden door heel Amerika (nu zelfs ook wereldwijd) geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Black lives matter is een leus die je nu overal tegenkomt.

Bij All About Guys staan wij volledig achter deze movement en willen wij ook bijdragen aan het stoppen van racisme. Het is namelijk van enorm belang dat we met ze alle erkennen en begrijpen dat racisme zich nog steeds voordoet. Alleen dan is het namelijk mogelijk om hiertegen actie te ondernemen.

Hierom hebben wij 5 Netflix series/documentaires op een rij gezet, welke allemaal over racisme gaan. Deze documentaires en series gaan specifiek over het racisme tegenover de zwarte bevolking in Amerika. Door het kijken van deze series is het mogelijk om kennis op te steken over het racisme in Amerika. Wil jij dus ook een positieve impact op de wereld maken? Lees dan deze blog door en bekijk de series op Netflix!

When they see us

Deze serie gaat over ‘The Central Five’. Het waargebeurde verhaal vond plaats in 1989, wanneer er een witte vrouw wordt verkracht in Central Park, New York. Vervolgens worden er vijf jonge Afro-Amerikaanse jongens verdacht en beschuldigd van de verkrachting, enkel en alleen omdat ze zich die bewuste avond dichtbij de locatie bevonden. De jongens hadden helemaal niks met de verkrachting te maken en waren dus onschuldig, maar ze worden toch aangeklaagd enkel op basis van een bekentenis die ze hebben afgelegd onder erge druk, manipulatie en agressie van politieagenten. Op basis hiervan worden ze ook veroordeeld en belanden ze allemaal jarenlang in de gevangenis. Het duurde jaren voordat ze hun eigen onschuld konden bewijzen. Het verhaal is hartverscheurend en het feit dat het verhaal zich daadwerkelijk heeft afgespeeld, maakt het allemaal nog veel erger. Zeker een aanrader om te zien hoe diep het racisme is geworteld in het Amerikaanse systeem.

The Kalief Brodwer Story

Deze documentaire legt het leven van Kalief Browder vast nadat hij jarenlang onterecht heeft vastgezeten op Rikers Island (één van de meest beruchte gevangenissen in heel Amerika). Hij zat maar liefst drie jaar lang vast in deze gevangenis, zonder ooit een veroordeling te krijgen! In de documentaire kom je er ook achter hoe Kalief werd mishandeld in de gevangenis, zowel door andere gevangenen als bewakers. Het is een schokkend verhaald en het eindigt erg triest. Twee jaar na zijn vrijlating heeft Kalief zichzelf van het leven beroofd.

Who killed Malcolm X?

Deze documentaire gaat over het leven van Malcolm X. Hij was samen met Martin Luther King een van de belangrijkste boegbeelden in de strijd voor gelijke rechten van de zwarte bevolking in de jaren vijftig en zestig. In 1965 werd Malcolm X op 39-jarige leeftijd vermoord terwijl hij een speech hield in New York. Wat opviel was dat er geen politie in de buurt te bekennen was op het moment van de moord. Er werden drie leden van the Nation of Islam opgepakt op verdenking van de moord. Er waren altijd vraagtekens bij deze arrestaties, omdat veel mensen ervan uitgingen dat er meer/andere mensen betrokken waren bij de moord op Malcolm X. De documentaire laat zien hoe een activist meer dan 30 jaar lang onderzoek heeft gedaan op de volgende vraag: who killed Malcolm X? En ja, het antwoord krijg je echt!

13th

De naam van deze documentaire verwijst naar het dertiende amendement van de Amerikaanse grondwet: de afschaffing van de slavernij. Veel Afro-Amerikanen worden vandaag de dag massaal in Amerikaanse gevangenissen geplaatst, waarvan een groot gedeelte onterecht. In deze gevangenissen dienen ze arbeid te verrichten. Hierdoor vraagt men zich af of het dertiende amendement nou wel of niet is afgeschaft en eigenlijk dus nog lijkt te bestaan. In deze documentaire komen verschillende politici, historici en activisten aan het woord. Hierdoor krijg je vanuit diverse perspectieven inzichten omtrent het onderwerp.

Strong Island

Dit is een documentaire van bijna twee uur, waarin de moord op de jonge zwarte onderwijzer William Ford Jr. centraal staat. William werd in 1992 vermoord in New York door een witte man. Wat helemaal bizar is, is dat William wordt aangeduid als de hoofdverdachte. De hoofdverdachte van zijn eigen moord? Hoe bizar is dat? De moord op William, een ongewapende zwarte man, laat zien dat het racisme diepgeworteld is in Amerika. Net als in veel andere zaken waarin witte mannen de dader zijn en zwarte mannen het slachtoffer, wordt de dader vrijgesproken. Deze moord is een voorbeeld van het systematisch falen van het Amerikaanse rechtssysteem tegenover de zwarte bevolking. De documentaire is gemaakt door de broer van William, Yance Ford. Dit maakt het verhaal nóg mooier en ook triester.

De termen wit en zwart

Wij kiezen er bewust voor om de termen ‘wit’ en ‘zwart’ te gebruiken. Wij zijn namelijk van mening dat wit en zwart gelijke termen zijn. Blank zou namelijk de suggestie opwekken dat het ‘schoon en rein’ is. Wij hebben dus bewust gekozen voor de termen ‘wit’ en ‘zwart’.

Hopelijk heb je na het lezen van de blog informatie kunnen opdoen over het racisme in Amerika. Om er echt achter te komen hoe het racisme zich daar afspeelt, raden wij het je aan om deze series/documentaires te gaan kijken.

Films en seriesFilms en series

Reacties