Wil je geld verdienen zonder er actief voor te werken? Dan is een passief inkomen wellicht iets voor jou. We zijn allemaal bekend met het begrip actief inkomen, waar men werkt in ruil voor geld (loon). Maar hoe lekker is dat? Als je levenslang een extra inkomen verdient wanneer jij een goede cashflow weet te creëren. Maar hoe doe je dat? Lees meer hoe jij een passief inkomen kunt genereren!

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen zijn inkomsten die je verkrijgt zonder er actief werk voor te verrichten. Je krijgt dus geld zonder hier veel moeite voor te doen. Dit kan voor een korte periode, maar kan eventueel ook levenslang zijn. Om een passief inkomen kan je genereren om twee manieren, namelijk:

  • door geld voor je te laten werken;
  • door een bepaalde recht te creëren wat weer geld oplevert.

Een passief inkomen kun je creëren door een startkapitaal (geld) of tijd te investeren. Dus dat je slapend rijk kunt worden, is te kort door de bocht. Je zult in het begin altijd tijd, moeite of geld in moeten investeren.

Voordelen van een passief inkomen

Een passief inkomen brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste biedt het financiële vrijheid, aangezien het niet afhankelijk is van actieve arbeid. Dit betekent dat je niet constant hoeft te werken om geld te verdienen, waardoor er meer tijd vrijkomt voor andere belangrijke aspecten van het leven, zoals familie, hobby’s en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast kan passief inkomen zorgen voor stabiliteit, omdat het minder gevoelig is voor de onvoorspelbaarheid van traditionele inkomstenbronnen, zoals werkgevers of economische schommelingen. Het opbouwen van een passief inkomen kan ook de weg banen naar het realiseren van doelen, zoals vroegpensioen of het nastreven van passies die niet noodzakelijkerwijs veel directe financiële beloning opleveren.

Nadelen van een passief inkomen

Hoewel een passief inkomen aantrekkelijke voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen. Een van de uitdagingen is dat het vaak tijd en moeite kost om een effectieve passieve inkomensstroom op te bouwen. Het vergt vaak initiële investeringen, zowel financieel als qua inspanning, voordat de vruchten worden geplukt. Het maken van een affiliate website vergt bijvoorbeeld veel werk. Je zult eerst je website moeten bouwen en vervolgens zul je consistent content moeten blijven schrijven en je zult dit moeten bijhouden. Ook zul je moeten overwegen om online marketing in te zetten om je online vindbaarheid te verhogen.

Daarnaast is er geen garantie op succes; sommige passieve inkomensstromen kunnen risicovol zijn en brengen mogelijk verliezen met zich mee. Bovendien kan het beheren van diverse passieve inkomensbronnen complex worden, en het vereist mogelijk continue monitoring en aanpassing. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat het opbouwen van een duurzaam passief inkomen een langetermijninspanning is met mogelijke obstakels onderweg.

Voorbeeld van een passief inkomen

Voordat we verder ingaan hoe je een passief inkomen kunt creëren, is het belangrijk om een aantal voorbeelden van een passief inkomen te geven zodat je hier een beter beeld bij hebt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Commissies door het verkopen van producten van anderen of het genereren van leads (bijvoorbeeld Affiliate marketing);
  • Dividenduitkeringen door middel van aandelen. Je ontvangt dan een winstuitkering, omdat je mede-eigenaar bent van een bedrijf;
  • Rentevergoeding op jouw spaargeld of investeringen;
  • Huurinkomsten door een kamer of voorwerpen te verhuren;
  • Inkomsten door middel van advertenties. 

Waarom een passief inkomen genereren?

De voornaamste reden waarom men een passief inkomen wilt creëren, is omdat men financieel onafhankelijk wilt zijn. Je creëert als het ware een extra inkomen die je kunt besteden of weer kunt herinvesteren. Bovendien is het rendement van spaargelden minimaal en zal je rekening moeten houden met inflatie. Geld wordt elk jaar minder waard en vanwege stijgende prijzen zal jouw koopkracht dalen.

Hoe kan ik een passief inkomen creëren? 

Een passief inkomen genereren kan op verschillende methodes. Hieronder hebben we alle methodieken voor je op een rij gezet hoe jij een passief inkomen via internet kunt genereren. Bekijk alle onderstaande methodes en bedenk welke methodes het meest bij je passen. Zoals eerder gezegd, zal je tijd, moeite of geld moeten investeren om hier een succes van te maken. 

Geld verdienen door middel van advertentie-inkomsten

Wanneer je bijvoorbeeld een website of YouTube kanaal hebt, dan kan dat behoorlijk lucratief zijn. Maar in het begin zal je tijd en moeite moeten stoppen in het genereren van verkeer en engagement. Want hoe meer verkeer, likes, abonnees etc. je hebt, des te interessanter het wordt voor adverteerders om producten via jouw website of kanaal te verkopen. Dit kan via bannering, maar ook via reviews, product placement en meer. Ook kun via Google Adsense geld online geld verdienen. Je ontvangt geld wanneer bezoekers op de advertenties klikken of wanneer 1.000 advertenties hebt vertoond.

Geld verdienen door middel van Affiliate Marketing

Kun je met je hobby geld verdienen? Dat is zeker mogelijk met affiliate marketing. Het begon voor velen als een hobby, maar inmiddels is het een vorm van inkomen geworden. Om een passief inkomen te genereren via affiliate marketing heb je een eigen website nodig. Promotie via social media is eventueel ook mogelijk. Via jouw eigen website of kanaal stuur je bezoekers door naar de website van een adverteerder. Indien deze bezoekers dus via jouw website een product aanschaffen, ontvang jij een commissie. Dit is vaak een percentage van het aankoopbedrag of in sommige gevallen is dit een vaste vergoeding. Door gebruik te maken van speciale affiliate links kan dit meetbaar worden gemaakt.

Geld verdienen via aandelen

Het is dus ook mogelijk om door middel van aandelen een passief inkomen te creëren. Met beleggen in aandelen kun je namelijk een hoger rendement behalen dan met sparen. Je gebruikt geld om extra inkomsten te genereren. Hierbij zul je moeten investeren in dividendaandelen. Je koopt dus een stukje eigendom van een bedrijf en vervolgens keren zij een stukje winst (dividend) uit naar je omdat je een aandeelhouder bent. Dus wanneer je voldoende dividendaandelen in bezit hebt, is het dividend dat je ontvangt een leuke aanvulling op je inkomen. Dit kan je opnemen of herinvesteren, zodat je nog meer dividend ontvangt. 

Om te kunnen beleggen heb je niet veel geld nodig. Je kunt namelijk beleggen met kleine bedragen. Zo kun je bij sommige brokers ook fractioneel beleggen. Je kunt dan een fractie van een aandeel kopen. Je koopt dus een klein gedeelte van een aandeel. Om fractioneel te kunnen beleggen zal je minstens € 10,- moeten investeren. 

Je kunt eenvoudig zelf beleggen bij brokers, zoals DEGIRO.

Geld verdienen door te investeren in onroerend goed

Door te investeren in onroerend goed kun je maandelijks een mooi bedrag bijschrijven op je rekening. De tekort op de woningmarkt heeft ertoe geleid dat de huurprijzen enorm zijn gestegen. Dit biedt dus ook kansen voor beleggers. Enige nadeel is dat je hier wel veel geld voor nodig hebt. De prijzen van woningen zijn namelijk flink gestegen. Een andere nadeel is dat je ook huisbaas bent en dus verantwoordelijk bent voor allerlei andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten, verzekeringen en meer. 

Geld verdienen door een app te ontwikkelen

Wanneer je veel technische kennis in huis hebt of je voldoende geld wilt investeren, is het (laten) ontwikkelen van een app een uitstekende mogelijkheid. Deze app kun betaald of gratis aanbieden in diverse App stores. Een app gratis aanbieden zorgt over het algemeen voor meer downloads en een betaalde versie zorgt ervoor dat je inkomsten genereert met app-installs. Vele games bieden hun app gratis uit en vragen geld voor een in-game currency. Dit verdienmodel wordt veel gehanteerd bij populaire mobile games. 

Let op: niet alle apps zijn populair waardoor niet alle app-ontwikkelaars evenveel geld verdienen.

Geld verdienen door geld uit te lenen

Een andere mogelijkheid is door geld te verdienen door geld uit te lenen. Dit kan bijvoorbeeld via Lender & Spender. Je kunt eenvoudig je geld uitlenen en een rendement tot 4% netto-rendement verwachten. Investeringen worden verspreid gedaan waardoor de kans op eventuele verlies wordt beperkt. De geldleners kunnen ook terecht bij een bank voor een lening, maar vanwege de lage kosten gaat hun voorkeur uit naar platforms zoals Lender en Spender. De minimale investering bij Lender en Spender bedraagt € 100,-, dus je kunt voor een redelijk klein bedrag instappen om het uit te proberen.

Geld verdienen door middel van E-books

Het schrijven van E-books is ontzettend laagdrempelig en eenvoudig. Je kunt het namelijk zelf maken en publiceren. Het schrijven van een E-book is erg intensief, maar met een interessant onderwerp kan de relevantie en interesse in jouw E-book hoog blijven. Dit betekent dat je jarenlang kunt genieten van een passief inkomen door middel van E-books. 

Bundel bijvoorbeeld eens kennis van jouw vakgebied of hobby en maak hier een E-book van. Hier kun je ontzettend veel mensen meehelpen. Bovendien kun je het ook nog eens via diverse kanalen verkopen, zoals je eigen webshop, diverse marketplaces, zoals Bol.com, of via Apple Books. Hierbij is het van belang dat je voldoende afzetkanalen hebt die veel bereik hebben. Een E-book verkoopt zich namelijk niet vanzelf!

Geld verdienen met cursussen

Net zoals bij een E-book kun je geld verdienen met het maken van een cursus. Door kennis en ervaringen te delen door middel van lesmateriaal kan je een passief inkomen creëren. Maak gebruik van bekende platformen, zodat je voldoende bereik hebt. Bereik is namelijk essentieel, omdat je cursus anders niet optimaal zichtbaar is. En weinig zichtbaarheid betekent dat je minder cursussen kan verkopen. Marketing is dus essentieel.

Geld verdienen door te freelancen

Ben je goed in je werk? Dan is freelancen wellicht iets voor jou. Door jezelf te verhuren aan bedrijven of particulieren, kun je maandelijks een extra inkomen genereren. In het begin werk jezelf aan diverse projecten. Maar wanneer de zaken goed gaan, kun je bijvoorbeeld onderaannemers huren en het werk uitbesteden. Doordat je hogere tarieven hanteert dan je onderaannemer, verdien je maandelijks een passief inkomen!

Ben je op zoek naar goede vaardigheden? Leer zelf een skill door middel van cursussen. Zo zijn goede copywriters, online (marketeers), verkopers altijd nodig!

Wil jij weten met welke hobby’s je geld kunt verdienen? Dat lees je hier!

Geld verdienen door je eigen bedrijf te starten

Net zoals bij freelancen, kun je een passief inkomen creëren door een bedrijf op te starten. In het begin zal het veel tijd en moeite kosten, maar wanneer je veel klanten hebt binnengehaald, kun je bepaalde werkzaamheden uitbesteden. Let op: een bedrijf starten kost in het begin veel tijd en moeite. Je zult namelijk goed moeten nadenken over je verdienmodel, marketingplan en de producten of diensten die je zult gaan verkopen. Wil jij een eigen bedrijf starten? Lees onze blog!

Conclusie

Er zijn voldoende mogelijkheden om een passief inkomen te genereren. Je zult echter altijd tijd, moeite of geld investeren om extra geld te kunnen verdienen. Elke methode heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Doe daarom altijd zelf genoeg research naar deze methodes. Gratis geld bestaat namelijk niet. Je zult er altijd wat voor moeten doen. En als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval. 

Wil je weten wat de best betaalde startersbanen zijn? Je leest het in deze blog!

Let op: All About Guys is geen financieel adviseur en geeft geen adviezen over financiële producten. Doe altijd zelf goed onderzoek naar de risico’s alvorens je geld of tijd gaat investeren. 

Blog
Artikel naam
Passief inkomen genereren
Blog
Wil je weten hoe je een passief inkomen kan genereren? We hebben de mogelijkheden voor je uitgezocht!
All About Guys

Reacties