Het is alweer een tijdje geleden dat Sony naar buiten heeft gebracht dat de Playstation 5 op 19 november (in Europa) zal worden uitgebracht. Miljoenen game liefhebbers van over de hele wereld hebben lang op de release date van de Playstation 5 gewacht, en kunnen er dus niet op wachten totdat het eindelijk wordt gereleased. Maar wist je dat er op de Playstation 5 haar release date niet één, maar twee versies van de nieuwe console zullen worden uitgebracht? Dit komt doordat er een versie van Playstation 5 met disk (schijflade), maar ook zonder diskdrive zal worden uitgebracht. Benieuwd wat nou de voor- en nadelen van beide opties zijn? En welke jij dus het best kunt halen? Lees dan snel verder! All About Guys bespreekt het allemaal in deze blog, zodat jij je gewenste Playstation 5 console in 2020 nog kan halen!

Standaard Playstation 5: met disk

Deze versie van de nieuwe Playstation 5 is te vergelijken met de voorlopers van de console, aangezien het over een Blu-ray speler (diskdrive) beschikt. Je kunt hier dus net zoals je van vorige consoles gewend bent fysieke games mee spelen en (Blu-ray) DVD’s bekijken. Uiteraard beschikt de nieuwe PS5 over enorm veel verbeteringen en nieuwe features ten opzichte van de voorgangers, maar je kunt met deze versie heerlijk ouderwets het gevoel ervaren van een game uit de verpakking halen en het in de schijflade stoppen.

Playstation 5 Digital Edition

De Playstation 5 zonder schijflade heeft de naam ‘Digital Edition’ gekregen. Zoals eerder vernoemd heeft deze versie van de PS5 dus geen schijflade, waardoor je alle games in de Playstation Store dient te kopen. Dit is dan ook meteen het enige verschil, aangezien alle andere specificaties van de versies met elkaar overeenkomen. Als je de nieuwe Playstation 5 gaat kopen, moet je dus jezelf afvragen wat je liever hebt: met schijflade of juist zonder? Voordat we ingaan op de verschillende voor- en nadelen van de verschillende versies, zullen we eerst de prijzen bespreken. Want ja, er zit namelijk een verschil in prijs tussen de twee consoles!

Hoeveel kost de Playstation 5?

Uiteraard is het belangrijk om te kijken haar het prijskaartje van de nieuwe Playstation 5. We houden het hier lekker kort en simpel: de prijs van de Playstation 5 met disk bedraagt 500,-. De prijs van de Playstation 5 zonder disk, dus de Digital Edition, is 400,-. Er zit dus een prijsverschil van 100,- tussen de twee versies. Hieruit zou je dus kunnen besluiten om voor de Digital Edition van de Playstation 5 te gaan, aangezien dit een stuk goedkoper is. Maar, er is echter wel iets heel belangrijks waar je rekening mee moet houden! Bij de Digital Edition ben je namelijk genoodzaakt om games uit de Playstation Store te halen, aangezien je niet de mogelijkheid hebt om fysieke games bij derden te kopen. Het is echter zo dat de games uit de Playstation Store  vrijwel altijd duurder zijn dan fysieke exemplaren, iets waar Sony trouwens zelf voor heeft gekozen. Hoewel je dus qua console met de Playstation 5 Digital Edition goedkoper uitkomt, zul je waarschijnlijk toch wel meer geld kwijt zijn over de jaren heen door de games die je gaat kopen. Uiteindelijk maakt het, op financieel gebied, dus niet echt uit welke PS5 console je gaat halen: de kans is zeer groot dat je uiteindelijk op hetzelfde bedrag uitkomt. Hoe moet je dan je beslissing maken? Om je te helpen hebben wij zowel de voor- als de nadelen van beide versies van de Playstation 5 op een rijtje gezet!

Voor- en nadelen standaard Playstation 5 

Voordelen:

 • Fysieke games zijn goedkoper dan in de Playstation Store
 • Mogelijkheid om DVD’s te bekijken
 • Gevoel van een nieuwe game uitpakken
 • Je kunt fysieke games van de Playstation 4 op de PS5 spelen
 • Mogelijkheid om tevens games uit de Playstation Store te kopen

Nadelen:

 • Games kunnen veel ruimte op je meubilair in beslag nemen
 • Console zelf duurder dan PS5 Digital Edition

Voor- en nadelen Playstation 5 Digital Edition

Voordelen:

 • Console zelf goedkoper
 • Je hoeft geen games in je kast op te slaan
 • Games gemakkelijk en veilig via de Playstation Store aanschaffen

Nadelen:

 • Enkel mogelijkheid om games uit de Playstation Store te kopen 
 • Games zijn duurder in de Playstation Store
 • Niet de mogelijkheid om DVD’s te bekijken
 • Geen mogelijkheid om fysieke Playstation 4 games mee te nemen

Voor welke PS5 ga jij?

Wat je uiteindelijk kiest is dus vooral gebaseerd op je eigen mening. Ga je voor het authentieke gevoel van een nieuwe game uit de verpakking halen? Of ga je voor nieuwe technologie, en dus de Digital Edition van de PS5? De keuze is aan jou! Wij hopen dat we je dankzij deze blog wel een kleine duw in de goede richting hebben kunnen geven. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot het dan eindelijk mogelijk is om te kunnen gamen op de Playstation 5! 

PS: ben je eerder een Xbox fan? Check dan snel onze Xbox Series X blog!

GamesGames

Reacties