De zomer staat voor de deur en dat betekent mooi weer, warme dagen en natuurlijk zwemmen. Vorig jaar is er door de corona situatie een recordaantal aan thuiszwembaden verkocht. Maar wat veel mensen vergeten is dat zwemmen in slecht onderhouden zwembaden heel gevaarlijk kan zijn. Gelukkig is dit heel eenvoudig op te lossen als je weet wat je moet doen. Dit kun je namelijk doen door het water regelmatig te testen met speciale teststrips voor zwembaden. Hiermee kun je er voor zorgen dat je zwemwater veilig is, waardoor jij en je familie heerlijk kunt genieten van de zomer. Hoe je zwembadwater test en goed kunt onderhouden leggen we je precies uit in deze blog. Lees dus snel verder!

Waarom moet je zwembadwater testen met teststrips?

Wanneer je water niet goed test weet je niet wat de waarden zijn van het water. Hierdoor weet je niet helemaal zeker of het water echt schoon is. Het kan er nog zo helder uit zien, maar warm weer en verkoelend zwemwater zijn een bron voor bacteriën. Wanneer je dit niet goed in gaten houdt en water behandeld met pH plus, pH min en of chloor, kunnen deze bacteriën zich razendsnel ontwikkelen. Door regelmatig je zwembadwater te testen met speciale teststrips kun je dit voorkomen.

Legionella

De meest bekende bacterie is legionella, ook wel bekend als de veteranenziekte. Legionella is een bacterie die zich het beste ontwikkeld in water van 20°c tot 25°c graden. De bacterie verspreid zich via zogeheten aerosolen. Dit zijn kleine druppeltjes water die ontstaan in de verdamping en zich verspreiden via de lucht. Door deze in te ademen kun je besmet raken met legionella. Jaarlijks raken nog steeds honderden Nederlanders besmet met de veteranenziekte door slecht onderhouden zwembadwater.

Wat zijn de klachten bij legionella?

De meeste voorkomende klachten zijn milde griepachtige klachten met daarbij een gevoel van misselijkheid. In sommige gevallen kan het zelfs longontsteking met blijvende schade veroorzaken. Ben je in de buurt geweest van zwembaden of jacuzzi’s en krijg je klachten? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Waar test je water op?

Wanneer je zwembadwater wil gaan testen doe je dat op 3 verschillende waarden: de pH-waarde, chloorwaarde en alkaliteit waarde. Dit zijn de 3 graadmeters waarmee je kunt controleren of jouw zwembadwater veilig is. Deze 3 waarden kun je sturen door chloor, pH plus/min of TA+/TA- granulaat toe te voegen aan het water. Zo creëer je een correcte balans en kunnen jij en je vrienden/ familie veilig zwemmen.

Wat is pH-waarde?

PH is de maat waarmee jij de zuurgraad van het zwembadwater meet. Het staat voor ‘pouvoir hydrogen’ en heeft een schaal van 0 tot 14. Hoe lager de waarde, des te hoger de zuurgraad van het zwembadwater. Een pH-waarde van 0 betekend dus dat jouw zwembadwater een zeer hoge zuurgraad heeft. Een pH-waarde van 7 is optimaal en betekent dat het neutraal is. Alles boven de 7 is een basische oplossing.

Wat is chloor?

Chloor is een scheikundig element wat vele toepassingen kent. Als desinfectiemiddel voor zwembadwater is het een verbinding in oxidatietoestand van +1 of hoger.

Wat is alkaliteit?

De Alkaliteit waarde is misschien wel de belangrijkste om in stand te houden voor een goede balans van je waterkwaliteit. Dit zorgt er namelijk voor dat het zwemwater niet te zuur of te basisch wordt. De alkaliteit neutraliseert kleine hoeveelheden zuur waardoor de pH-waarde neutraal blijft en jouw zwemwater schoon en steriel is.

Hoe zorg ik voor schoon zwembadwater?

Om het water van je zwembad van goede kwaliteit te voorzien en in balans te houden moet je het als allereerst testen. Door te testen weet je namelijk welke waarden zijn gedaald of gestegen zodat je gecontroleerd kunt bijsturen en het zwemwater weer in balans brengt. Het testen van zwembadwater doe je met speciale teststrips voor zwembaden. Dit zijn kleine korte strips met drie stukjes stof voor pH-waarden, chloorwaarden en de alkaliteit waarden. Elk stukje stof reageert op zijn eigen element door te verkleuren. Aan de hand van een kleurenschema die bijgeleverd wordt of op de verpakking aanwezig is kun je zien welke waarden sturing nodig heeft.

Zwembadwater in balans brengen

Om jouw zwembadwater weer in balans te brengen moet je dus weten hoe je waarden stabiel krijgt. Hierboven hebben wij uitgelegd wat elke waarde is en wat het doet. Nu vertellen we je hoe je dit in balans krijgt. Volg hieronder ons eenvoudige stappenplan om zo je water weer veilig te krijgen

Stappenplan voor schoon zwemwater 

Stap 1. Vul het zwembad met schoonleidingwater. Over het algemeen is het water in Nederland zeer schoon en dit zorgt dus voor een prima basis. Andere soorten water zoals, bron- of grondwater, zijn niet geschikt voor je zwembad. Daarbij is het ook veel lastiger om dit in balans te brengen en zo veilig en schoon zwemwater te krijgen. Zorg ervoor dat het water een temperatuur heeft van tussen 18°c en 28°c graden. Dit is ideale temperatuur om het zwemwater in balans te brengen.

Stap 2. Breng de alkaliteit waarde tussen de 100 en 150 ppm. Hiermee zorg je voor een goede fundering. De alkaliteit waarde kun je verhogen of verlagen door TA + of TA- granulaat toe te voegen.

Stap 3. Zorg voor een juiste pH-waarde van je zwembad. De beste pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,4 pH. Je kan de pH-waarde eenvoudig verhogen of verlagen met pH+ of pH-.

Stap 4. Breng het chloorgehalte op het juiste niveau. Dit kan met chloortabletten of granulaat. Voor het leggen van de basis raden we het gebruik van granulaat aan, omdat dit makkelijker te doseren is. Vervolgens kun je met chloortabletten en drijvers het chloor niveau op peil houden. De vuistregel voor de correcte hoeveelheid chloor is 10cc chloorgranulaat op 1000 liter water. Het kan zijn dat in bepaalde gevallen er meer of minder chloor nodig is. Meet daarom altijd alles goed na.

Stap 5. Test het zwembadwater met speciale testrips. Wij gebruiken bij voorkeur de Flowclear® strips van Bestway. Haal de strip uit de verpakking en dompel deze max 5 seconden onder water en niet dieper dan 46cm. Haal de strip uit het water en wacht +- 15 sec. Blaas niet op de strip of ga ermee wapperen. Laat het via de lucht drogen, aangezien je anders een onbetrouwbaar testresultaat krijgt.

Stap 6. Vergelijk het testresultaat met het bijgeleverde kleurenschema. Deze vind je vaak op de verpakking of is toegevoegd bij de strips. Komen de kleuren overeen met de aangegeven kleuren bij de juiste waarden of moet je bijsturen?

Stap 7. Wanneer de kleuren overheen komen met de juiste waarden hoef je niks te doen. In elk ander geval moet je zorgen dat je waarden weer in balans komen. Stuur daarom bij waar nodig tot je op het goede niveau zit. Lukt het niet om het water in de juiste balans te krijgen? Laat het zwembad dan leeglopen en vul deze opnieuw. Dat is makkelijk en sneller dan continu blijven bij sturen.

Geniet deze warme zomer van veilig en verkoelend zwemwater!

Nu je weet hoe je het water van je zwembad schoon kan houden, kun  jij deze zomer volop gaan genieten van je zwembad! Uiteraard als het weer wel mee zit. Zorg ervoor dat je minstens 2 tot 3 keer per week blijft testen en bijsturen. Wanneer de temperaturen flink stijgen bij bijvoorbeeld een hittegolf raden we aan om tussen de 4 tot 5 keer per week te testen.

Blog
Test je zwemwater met speciale zwembad teststrips
Artikel naam
Test je zwemwater met speciale zwembad teststrips
Blog
Om het water van je zwembad van goede kwaliteit en in balans te houden moet je als allereerst testen. Door te testen weet je namelijk welke waarden zijn gedaald of gestegen zodat je gecontroleerd kunt bijsturen en het zwemwater weer in balans brengt. Het testen van zwembadwater doe je met speciale teststrips voor zwembaden. Dit zijn kleine korte strips met drie stukjes stof voor pH-waarden, chloorwaarden en de alkaliteit waarden. Elk stukje stof reageert op zijn eigen element door te verkleuren. Aan de hand van een kleurenschema die bijgeleverd wordt of op de verpakking aanwezig is. Kun je zien welke waarden sturing nodig heeft
All About Guys
All About Guys
All About Guys
All About Guys

All About Guys

All About Guys is dé online bestemming voor mannen die alles uit het leven willen halen. Met uitgebreide kennis en jarenlange ervaring op het gebied van de laatste mannenmode, baardverzorging, gaming, gezondheid, marketing, business en lifestyle, bieden wij inspirerende en praktische content voor de moderne man. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste modetrends, tips voor een stralende baard, de laatste game-updates of inzichten in de wereld van business en marketing, bij All About Guys vind je alles wat je nodig hebt. Ons doel is om mannen te informeren, motiveren en begeleiden naar een betere versie van zichzelf in alle aspecten van hun leven.

One Comment

  • Mara schreef:

    Goed om te weten waar je het zwembadwater op moet testen. Wij zouden deze zomer ook graag een bad willen plaatsen en zijn ons aan het verdiepen in de opties. Ik ga mij in ieder geval informeren over de soorten chemicaliën die ik moet gebruiken.

Reacties