Voor veel studenten (en leerlingen) onder ons is de tentamenweek zonder twijfel het meest gevreesde moment van het studiejaar. Alhoewel sommige studenten het geen probleem vinden om te leren, zullen de meesten het toch wat minder leuk vinden. Helaas horen toetsen en examens nou eenmaal bij je studie, omdat het anders simpelweg niet mogelijk is om je diploma te halen. Je moet ook wel leren, aangezien je er uiteraard voor wil zorgen dat je elk tentamen in één keer weet te halen. Het niet halen van een tentamen is niet fijn, aangezien herkansingen je eindeloos kunnen achtervolgen. Het is dus belangrijk om zo goed mogelijk te leren voor je tentamen. Maar hoe moet je leren voor je tentamen? Om alle studenten onder ons te helpen bij het behalen van betere cijfers, zullen wij in deze blog diverse tips bespreken hoe je het best kunt leren voor een tentamen. Wij hopen dat je wat aan deze tips hebt en dat het dus ook voor jou mogelijk is om een dikke voldoende te halen!

Tip 1: stop je telefoon weg

Dit is aan de ene kant een vrij simpele, maar tegelijkertijd ook een lastige tip voor het leren tijdens examens: het wegstoppen van je telefoon! Reden waarom het simpel is? Omdat het eenvoudig uit te voeren is! Het uitdoen van je telefoon is binnen een paar seconden gerealiseerd. Vervolgens is het wel verstandig om je telefoon op te bergen. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder snel de neiging hebt om je telefoon te pakken. Je hebt het zelf misschien niet door, maar we spenderen erg veel tijd aan onze telefoons. Net dat ene appje lezen, een snap sturen of leuke memes bekijken op Instagram: we zitten erg vaak op onze telefoon. Deze tijd kun je beter stoppen in het leren voor je tentamen! Het klinkt heel simpel, maar vergis je niet: het kan één van de lastigste tips zijn bij het leren van examens! Dit komt doordat veel studenten een (lichte) verslaving hebben aan hun telefoon, ook al hebben ze dat wellicht niet door. Het zal dan zeker wennen zijn en je gaat ook de neiging hebben om toch je telefoon te pakken. Maar hoe vaker je dit gaat doen, des te makkelijk het gaat worden. Je kunt deze tip op meerdere manieren uitvoeren. Zo kun je besluiten om de hele dag je telefoon weg te stoppen, maar je kunt ook ervoor kiezen om je telefoon op bepaalde tijdstippen te pakken voor een korte tijd. Je moet dus even testen wat voor jou werkt!

Tip 2: download Stayfocusd

Wij raden het iedereen aan om Stayfocusd te downloaden. Wat is dit dan precies? Dit is een extensie die je kunt gebruiken om websites (tijdelijk) te blokkeren. Vooral als je aan het leren bent, ben je snel geneigd om websites te bezoeken die niks met studeren te maken hebben. Of het nu gaat om het laatste voetbalnieuws checken of je social media accounts in de gaten houden: we zoeken graag afleiding om niet te gaan leren. Om dit probleem te verhelpen komt Stayfocusd goed van pas! Deze extensie geeft je namelijk de mogelijkheid om een lijst met websites samen te stellen die je vervolgens kunt blokkeren. Verder kun je een tijdslimiet instellen voor websites en kun je ook een ‘nuclear option’ gebruiken. Hiermee blokkeer je alle websites van je lijst voor een bepaalde tijd. Je hebt alles zelf in de hand met deze extensie, waardoor het een eenvoudige manier is om je concentratie te bewaren. Oh ja, deze extensie is ook nog eens gratis! Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat Stayfocusd alleen beschikbaar is op Google Chrome.

Stayfocusd | All About Guys

Tip 3: begin ruim van tevoren met leren

Waarschijnlijk een tip die veel studenten onder ons inmiddels als cliché bestempelen: ruim van tevoren beginnen met leren! Al je docenten hebben dit waarschijnlijk wel al een keer als tip meegegeven hoe jij je moet voorbereiden op de volgende toets, waardoor de kans erg groot is dat je dit automatisch al negeert. Hoewel het zeker cliché is, is het echter één van de belangrijkste tips bij het leren van tentamens. Het heeft namelijk aardig wat voordelen te bieden! Zo kun je door vroeg te starten met leren jezelf aardig wat stress besparen. De meeste studenten kennen het inmiddels wel: een paar dagen (of zelfs de dag) voor het tentamen pas het boek openslaan en ineens tot het besef komen dat het toch wel echt heel veel stof is. Dit zorgt alleen maar voor meer stress en hoofdpijn. Door ruim van tevoren te starten met leren kun je deze situatie voorkomen. Zo heb je meer tijd om je in de leerstof te verdiepen en kun je dit ook over een langere periode verspreiden, waardoor je niet te veel op een dag hoeft te doen. Wat verder een groot voordeel is, is dat je voldoende tijd hebt voor het maken van oefeningen. Maar wat is nou precies ‘ruim van te voren’? Dit kan uiteraard per persoon verschillen, maar (minimaal) twee weken voor het tentamen moet in de meeste gevallen voldoende zijn.

Tip 4: maak je eigen samenvatting

Nu kun je wel eenvoudig via Stuvia of Studeersnel aan een samenvatting komen, maar wij raden het toch aan om je eigen samenvatting te maken. Waarom? Als jij je eigen samenvatting maakt, dan leer je de stof eigenlijk al tijdens het maken van de samenvatting. Hierdoor blijft de stof ook beter in je hoofd zitten, wat ervoor zorgt dat het leren een stuk makkelijker wordt! Het maken van een samenvatting neemt wel veel tijd in beslag, dus plan dit goed in. Wij raden het aan om na ieder college aan de slag te gaan met de opgegeven stof en hier een samenvatting van te maken. Dit moet voorkomen dat je aan het eind van de periode een heel boek dient samen te vatten! Hiermee heb je ook genoeg tijd om de samenvatting in je hoofd te stampen.

Tip 5: juiste leeromgeving

Vrijwel niemand kan leren onder drukke omstandigheden. Het is dus belangrijk om een rustig plekje te creëren waar het mogelijk is om op je gemak te leren. Dit kan thuis zijn, maar ook in de bieb of op school. Belangrijk is dat je een plek weet te vinden waar jij je op je gemak voelt en niet wordt afgeleid door externe prikkels. Hoewel sommige mensen het liefst in een muisstille ruimte studeren, zijn er ook weer mensen die juist behoefte hebben aan achtergrondgeluid, zoals muziek. Op Spotify is er een playlist samengesteld speciaal geschikt voor het studeren. Nog een tip als je (achtergrond)geluid erg fijn vindt werken tijdens het leren: op de site Rainycafe is het mogelijk om regengeluiden en het geluid van een druk café aan te zetten. Achtergrondgeluid kan, in bepaalde gevallen, bijdragen aan een betere concentratie tijdens het leren. Deze tip is uiteraard erg persoonlijk en je moet dus zelf even kijken wat het beste voor je werkt!

Tip 6: practice makes perfect!

Oefening baart kunst, zo ook bij het leren van een tentamen! Hoe vaker je de stof gaat herhalen, des te beter het in je hoofd gaat zitten. Probeer de stof echt in je hoofd te stampen en zorg dat het daar blijft. Een goede manier waarop je dit kunt doen is door in blokken te gaan leren. Zo kun je bijvoorbeeld 45 minuten heel intensief studeren, waarna je een pauze neemt van vijf minuten. Herhaal dit vervolgens meerdere keren op een dag. Hierdoor is het mogelijk om gefocust te leren en krijg je voldoende rust, wat wel zo belangrijk is. Op deze manier gaat de tijd ook sneller, omdat je niet aan één stuk door aan het leren bent. Heb je nou echt het gevoel dat je alles al weet, omdat je het zo vaak hebt herhaald? Ga dan oefenvragen voor jezelf opstellen. Mocht er een oefententamen beschikbaar zijn, dan kun je deze uiteraard ook maken. Wij raden het wel aan om dit pas te doen als je de stof voldoende beheerst, want het is dan een goede indicator om te checken of je ready bent (of nog niet).

Tip 7: probeer je eigen leerwijze te vinden

Uiteraard zijn de bovenstaande manieren maar een aantal algemene tips voor het leren van een tentamen. Kans is groot dat een aantal van deze tips wel voor je werken, terwijl andere tips dat wellicht niet doen. Dit is ook wel logisch, omdat ieder persoon een andere leerwijze heeft. Wij raden het iedereen wel aan om alle tips uit te proberen, omdat je op deze manier je eigen leerwijze kunt ontdekken. Zo kun je wellicht merken dat je het fijn vindt om een eigen samenvatting te maken en dat je je vervolgens laat overhoren door iemand anders. Of misschien vind je het prettig om in een rustige ruimte te leren met een liedje op de achtergrond. Je kunt je ook helemaal afzonderen van prikkels en basically een kluizenaarsbestaan leven voor een tijdje! Wat je leerwijze ook is, je komt hier pas achter na het uitproberen van verschillende manieren.

Andere tips om te leren voor je tentamen

Wij hopen dat je wat hebt gehad aan deze gids met tips om beter te leren voor examens/tentamens en dat we ook een antwoord hebben gegeven op de vraag ‘hoe kun je het best leren voor een tentamen’. We kunnen het leren helaas niet leuker maken, wel een stuk eenvoudiger. Deel deze blog met je vrienden & medestudenten en wie weet hoe goed jullie het gaan doen tijdens het volgende tentamen! Weet jij nog andere handige tips om beter te kunnen leren voor een examen? Laat het dan weten in de comments!

Kantoor en schoolKantoor en school

Reacties