Je bent net afgestudeerd en je hebt eindelijk je diploma op zak. Allereerst, van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma. Nu is het tijd om een stapje verder te gaan: je gaat op zoek naar je allereerste “echte” baan. Maar waar moet je nu precies beginnen? En welke baan is geschikt voor jou? Geen zorgen, All About Guys heeft een lijst samengesteld met de leukste startersbanen die speciaal voor jou als recent afgestudeerde man interessant kunnen zijn. Lees snel onze blog!
Wat zijn startersbanen?
Startersbanen worden ook wel entry-level banen genoemd. Het zijn posities op de arbeidsmarkt die speciaal bedoeld zijn voor recent afgestudeerden of mensen met beperkte werkervaring. Deze banen zijn ideaal om werknemers of starters de kans te geven om in te stromen in een specifieke industrie of beroepsgroepen en dienen vaak als een eerste stap in hun carrière.
Hoe kun je een startersbaan herkennen?
Een startersbaan kun je gelukkig eenvoudig herkennen. Er zijn namelijk een aantal kenmerken waaraan je deze kunt herkennen.
Minimale werkervaring
Over het algemeen is er geen tot weinig werkervaring vereist in het specifieke vakgebied. Een startersbaan is bedoeld voor mensen die net zijn afgestudeerd of nieuw zijn op de arbeidsmarkt.
Basissalaris
Als we kijken naar het salarisniveau voor startersbanen is deze meestal bescheiden. Dit kan natuurlijk verschillen, aangezien dit afhankelijk is van een aantal factoren. Zo liggen de basissalarissen van IT’ers relatief hoog ten opzichte van andere branches. Een belangrijke reden hiervoor is dat IT’ers enorm schaars zijn, waardoor zij een goede onderhandelingspositie hebben. Later in het artikel highlighten we zelfs de best betaalde startersbanen.
Training en ontwikkeling
Bedrijven die startersbanen aanbieden, bieden vaak training en begeleiding om werknemers te helpen groeien in hun functie en carrière. Dit kan onder meer bestaan uit interne opleidingen, mentoring en coaching.
Taken en verantwoordelijkheden
Bij een entry-level baan zijn de taken en verantwoordelijkheden meestal gericht op de basisprincipes van het vakgebied. Hierbij kun je denken aan het verrichten van administratieve werkzaamheden tot klantenservice. Als starter zul je namelijk niet snel zware verantwoordelijkheden krijgen, omdat je nog de kneepjes van het vak moet leren.
Doorgroeimogelijkheden
Startersbanen worden vaak gezien als een opstap naar meer geavanceerde posities in hetzelfde vakgebied. Na het opdoen van enige werkervaring in een startersbaan kun je als werknemer doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheid en een hoger salaris. Zo begin je in de recruitment vaak als candidate consultant of talent sourcer, waarbij je op zoek gaat naar geschikte kandidaten. Als je dit volledig onder de knie hebt, kun je vaak doorgroeien tot een business consultant of recruiter, waarbij je kandidaten en bedrijven met elkaar probeert te matchen.
Waarom is een startersbaan belangrijk?
Het doel van een startersbaan is dat jonge professionals de mogelijkheid hebben om praktische ervaring op te doen, vaardigheden te ontwikkelen en zich te oriënteren in hun gekozen vakgebied. Het is vaak de eerste stap op de carrièreladder en helpt mensen hun loopbaantraject te plannen en te ontwikkelen. Bovendien kun je tijdens een startersfunctie ook ontdekken of je een bepaalde branche of richting wel leuk vindt. Je wilt je immers specialiseren in iets waar jij echt gelukkig van wordt. We moeten bijna tot ons 70ste levensjaar werken, dus je wilt wel iets doen waar je blij van wordt.
Overzicht van startersbanen per opleidingsniveau
All About Guys heeft een overzicht gemaakt van de leukste startersfuncties per opleidingsniveau. We hebben onderscheid gemaakt tussen mbo, hbo en wo.
Startersbanen mbo
Als je een mbo-diploma op zak hebt, kun je werken in verschillende branches. We hebben hieronder een aantal startersbanen voor mbo op een rijtje gezet.
Assistent in de zorgsector
MBO-afgestudeerden met een opleiding in de zorg kunnen beginnen als zorgassistenten, waar ze basiszorg verlenen aan patiënten in ziekenhuizen, verpleeghuizen of thuiszorg.
Administratief medewerker
MBO-afgestudeerden met een achtergrond in administratieve opleidingen kunnen aan de slag als administratief medewerker. Ze zijn verantwoordelijk voor taken zoals gegevensinvoer, documentbeheer en klantenservice.
Technisch ondersteunend personeel
MBO-afgestudeerden met technische opleidingen kunnen werken als technisch ondersteunend personeel in verschillende sectoren, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde, autotechniek of installatietechniek.
Verkoopmedewerker
In de detailhandel en de commerciële sector kunnen MBO-afgestudeerden als verkoopmedewerkers aan de slag. Ze helpen klanten, beheren voorraden en zorgen voor een positieve winkelervaring.
Logistiek medewerker
Logistieke opleidingen op MBO-niveau bereiden studenten voor op functies in de logistiek en supply chain management. Startersbanen in deze sector kunnen onder andere logistiek medewerker, magazijnmedewerker of orderpicker omvatten.
Horecamedewerker
MBO-afgestudeerden met een opleiding in de horeca kunnen werken als horecamedewerkers in restaurants, hotels, cafés en andere horecagelegenheden.
Onderhoudsmedewerker
In de technische en bouwsector kunnen MBO-afgestudeerden functies bekleden als onderhoudsmedewerkers, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor reparatie- en onderhoudstaken.
Administratief medewerker in de IT
Voor MBO-afgestudeerden met interesse in IT is er de mogelijkheid om te werken als administratief medewerker in IT-afdelingen, waar ze kunnen assisteren bij computeronderhoud en gebruikersondersteuning.
Startersbanen hbo
Heb jij je hbo-diploma behaald? Er zijn veel leuke startersbanen beschikbaar voor starters met een hbo-diploma. Dit zijn volgens ons de leukste startersbanen voor hbo:
Accountmanager
Als accountmanager bouw je klantrelaties op en ben je verantwoordelijk voor het bevorderen van producten of diensten. Het is een uitdagende baan die goede communicatievaardigheden vereist.
Digital Marketing Specialist
In deze rol werk je aan online marketingstrategieën, zoekmachineoptimalisatie (SEO), sociale media-marketing en online advertenties. Het is ideaal voor afgestudeerden met een achtergrond in marketing of communicatie. Lees hier alles over online marketing!
Webdeveloper
Als je een diploma in IT of informatica hebt, kun je aan de slag als webdeveloper. Je ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt websites en webtoepassingen.
HR-medewerker
Als HR-medewerker ben je betrokken bij het werven van nieuwe medewerkers, het beheren van personeelsdossiers en het helpen bij HR-processen in een organisatie.
Projectcoördinator
Deze rol houdt in dat je projecten beheert, resources toewijst, deadlines bewaakt en rapporteert over projectvoortgang. Het is een goede keuze voor afgestudeerden met organisatorische vaardigheden.
Data Analist
Data-analisten verzamelen en analyseren gegevens om waardevolle inzichten te bieden aan organisaties. Dit is een groeiend vakgebied, ideaal voor afgestudeerden met een sterke analytische achtergrond.
Junior Consultant
Junior consultants werken vaak voor adviesbureaus en helpen bij het oplossen van zakelijke problemen en het implementeren van strategische veranderingen.
Finance Analist
In deze rol analyseer je financiële gegevens, beheer je budgetten en assisteer je bij financiële planning binnen een organisatie.
Evenementenplanner
Event planning is een creatief vakgebied waarbij je evenementen en bijeenkomsten organiseert en coördineert.
IT-ondersteuningsspecialist
In deze rol bied je technische ondersteuning aan gebruikers binnen een organisatie. Je lost technische problemen op en biedt begeleiding.
Startersbanen wo
Met een wo-diploma op zak kun je aan slag als:
Management Trainee
Veel grote bedrijven bieden management trainee-programma’s aan waarin je verschillende aspecten van het bedrijf kunt verkennen en snel kunt groeien in je carrière.
Consultant
Als consultant werk je voor adviesbureaus en bied je expertise aan bedrijven op verschillende gebieden, zoals management, financiën, technologie of strategie.
Data Analist/Wetenschapper
Met de toenemende focus op data en analyses zijn er veel kansen voor mensen met een achtergrond in wiskunde, statistiek of informatica om als data analist of data wetenschapper aan de slag te gaan.
Projectmanager
Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het beheren van projecten, het coördineren van teams en het zorgen voor een succesvolle uitvoering van projecten binnen organisaties.
Onderzoeksmedewerker
Als je een passie hebt voor onderzoek, kun je aan de slag als onderzoeksmedewerker bij universiteiten, onderzoeksinstituten, of in de particuliere sector.
Marketing- en Communicatiespecialist
Bedrijven hebben vaak behoefte aan mensen die kunnen helpen bij marketing- en communicatie-inspanningen, van het ontwikkelen van marketingstrategieën tot het beheren van sociale media.
Financieel Analist
Financiële analisten die werken voor investeringsbanken of financiële instellingen kunnen aanzienlijke vergoedingen verdienen.
Jurist
Advocaten verdienen doorgaans goed, maar het vereist een juridische opleiding en de concurrentie is hoog.
Actuaris
Actuarissen, die risico’s en financiële implicaties analyseren voor verzekeringsmaatschappijen en financiële instellingen, hebben over het algemeen goede salarissen.
Luchtverkeersleider
Luchtverkeersleiders zorgen voor de veiligheid en efficiëntie van luchtruimgebruik en verdienen over het algemeen hoge salarissen.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze banen vaak goed worden betaald, ze ook vaak specifieke opleiding en training vereisen. Het is niet alleen het startsalaris dat belangrijk is; overweeg ook zaken als werk-privébalans, groeipotentieel en persoonlijke interesse bij het kiezen van een carrière. Je wilt uiteindelijk wel een baan hebben die je écht leuk vindt en waar je blij van wordt.
Wat zijn de best betaalde startersbanen?
De best betaalde startersbanen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, bedrijfsgrootte, industrie en je eigen opleidingsachtergrond. Over het algemeen zijn de best betaalde startersbanen te vinden in sectoren waar vraag naar specifieke vaardigheden en expertise groot is. Wij, van All About Guys, hebben uitgezocht wat de best betaalde startersbanen op dit moment zijn.
Positie | Functie | Maandsalaris | Werkgever |
10. | Engineer Leadership Traineeship | € 3.917 | Mars |
9. | Internationaal Technische Traineeship | € 4.007 | Tata Steel |
8. | Functioneel Beheerder | € 4.119 | Gasunie |
7. | Systeemspecialist Ontwerpregels Treinbeveiliging ERTMS | € 4.163 | Prorail |
6. | Electrical Project Engineer | € 4.167 | MSD |
5. | Junior Juridisch Adviseur Veiligheid | € 4.176 | Gemeente Delft |
4. | Junior Projectontwikkelaar | € 4.333 | Eneco |
3. | Engineer Gebouwgebonden Installaties | € 4.712 | Alliander |
2. | Junior Machine Learning Engineer | € 4.750 | Ahold Delhaize |
1. | Graduate Trader | € 6.667 | Da Vinci |
Zoals je kunt zien zijn dit startersbanen bij grote, gerenommeerde bedrijven waarvoor je een studie gevolgd moet hebben in een specifieke richting. Over het algemeen betalen grote bedrijven ook meer salaris in vergelijking met een mkb-bedrijf of startup. Goed om te weten: in dit artikel beschouwen we iemand als een starter als hij of zij 0 tot 2 jaar werkervaring heeft opgedaan.
Mocht je liever in een andere sector willen werken, wees dan niet getreurd. Ook met de onderstaande banen kun je een uitstekend startsalaris verwachten.
Geneeskunde en tandheelkunde
Artsen en tandartsen behoren tot de best betaalde professionals. Deze banen vereisen echter vele jaren opleiding en specialisatie. Om tandarts te kunnen worden dien je de universitaire opleiding tandheelkunde te volgen. Deze duurt in totaal zes jaar.
Farmaceutische en medische verkoop
Vertegenwoordigers in de farmaceutische en medische verkoop kunnen aanzienlijke provisies verdienen, vooral als ze werken voor bedrijven met dure medische producten.
Softwareontwikkelaar
Softwareontwikkelaars met expertise in populaire programmeertalen kunnen aantrekkelijke startsalarissen verwachten, vooral bij technologiebedrijven. Vanwege het grote tekort aan IT’ers biedt een baan als developer veel perspectief. Je kunt een goed salaris verwachten en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak, hybride- en/of thuiswerken, een 13e maand en een goede pensioenregeling.
Ingenieurs
Ingenieurs, vooral in gespecialiseerde gebieden zoals petroleumtechniek of software-engineering, verdienen vaak goed.
Datawetenschapper
Datawetenschappers eanalisten hebben vaak een hoog startsalaris vanwege de toenemende vraag naar data-analyse en kunstmatige intelligentie.
Financieel Analist
Financiële analisten die werken voor investeringsbanken of financiële instellingen kunnen aanzienlijke vergoedingen verdienen.
Jurist
Advocaten verdienen doorgaans goed, maar het vereist een juridische opleiding en de concurrentie is hoog. Je kunt kiezen om te werken voor een juristenkantoor, maar je kunt ook je eigen bedrijf starten.
Actuaris
Actuarissen, die risico’s en financiële implicaties analyseren voor verzekeringsmaatschappijen en financiële instellingen, hebben over het algemeen goede salarissen.
Luchtverkeersleider
Luchtverkeersleiders zorgen voor de veiligheid en efficiëntie van luchtruimgebruik en verdienen over het algemeen hoge salarissen.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze banen vaak goed worden betaald, ze ook vaak specifieke opleiding en training vereisen. Het is niet alleen het startsalaris dat belangrijk is; overweeg ook zaken als werk-privébalans, groeipotentieel en persoonlijke interesse bij het kiezen van een carrière. Je wilt uiteindelijk wel een baan hebben die je écht leuk vindt en waar je blij van wordt. Bekijk hier de leukste beroepen voor mannen.
Conclusie
Startersbanen zijn ideaal om de kneepjes van het vak te leren. Ook kun je tijdens een startersfunctie ontdekken of dit de juiste richting voor jou is. Je kunt een startersbaan eenvoudig herkennen: je hebt geen tot weinig werkervaring nodig, je ontvangt een basissalaris, er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden en je krijgt veel begeleiding. Per opleidingsniveau zijn er veel mogelijkheden op het gebied van startersbanen. Bij het selecteren van een geschikte startersbaan zul je niet alleen naar het salaris moeten kijken, maar ook naar het groeipotentieel, werk-privébalans en persoonlijke interesses. Je wilt immers wel een baan hebben die goed bij je past.
Wist je dat je met je hobby ook geld kunt verdienen? We hebben er een blog over geschreven. Ideaal om een passief inkomen te genereren.
Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem hier contact met ons op!